GravidBlogg.se myBloggie 2.1.5 © 2005   
24 Oct 2006   07:59:53 pm
Fotboll i sÀngen
En kvĂ€ll har Matteus sin mjuka amerikanska fotboll med sig i sĂ€ngen hĂ€r han ska somna (hans nya brandhjĂ€lm i hĂ„rdplats finns ocksĂ„ till hands och efter viss strid gĂ„r Matteus med pĂ„ att hjĂ€lmen fĂ„r sova bredvid med egen filt och inte pĂ„ hans huvud). NĂ€r jag tittar till Matteus lite senare sitter han rakt upp i sĂ€ngen med bollen i handen - flera gapande hĂ„l vittnar om att nĂ„gon tillfogat den ett par rejĂ€la bett. Bollen Ă€r gjord i nĂ„gon form av suspekt skumgummi – troligen inte livsfarligt men sĂ€kert inte sĂ€rskilt bra att svĂ€lja heller. Jag letar desperat efter smĂ„ skumgummibitar i sĂ€ngen men hittar bara ett litet stycke, var i helvete finns resten – HAN HAR VÄL INTE ÄTIT UPP HELA BOLLEN???? – jag oroar mig för att a) bollrester kommer fastna i M:s hals och b) farliga plastsubstanser hĂ„ller pĂ„ att spridas i hans inre. Som tur Ă€r hittar jag flera bolldelar bakom M:s sĂ€ng och kan andas ut.

För nÄgra mÄnader sen lyckades Matteus svÀlja en liten plupp som satt pÄ sÀkerhetsgrinden. SÄ var det med den sÀkerheten. Det var ett litet plastlock liksom. Kanske rÀknar inte tillverkarna med att smÄ barn biter pÄ sÀkerhetsgrindar. Kanske har tillverkarna aldrig haft barn sjÀlva. Kanske Àr Matteus unik.

Ända sen jag fick barn har jag försökt följa principen att inte lĂ€sa för mĂ„nga tidningar eller böcker om barn och barnuppfostran eftersom jag bara blir nervös, jĂ€mför mig mer med andra eller helt enkelt blir förbannad och/eller avundsjuk eftersom alla mammor i tidningar ser svala, vackra och sjĂ€lvbehĂ€rskade ut och personer som skriver barnböcker med rĂ„d till smĂ„barnsförĂ€ldrar Ă€r alldeles för snusförnuftiga och/eller övermĂ€nskliga för att man ska kunna ta dem pĂ„ fullt allvar. NĂ„vĂ€l. Jag undviker sĂ„ledes lektyr om barn och införskaffar mest information frĂ„n vĂ€nner, kolleger och grannar. Ibland frĂ„ngĂ„r jag dock min princip och kikar bland annat i Anna Wahlgrens Barnabok. Ibland plockar jag upp en del idĂ©er som jag tycker Ă€r vĂ€ldigt bra. Som t.ex. att man ska försöka göra barnen en del av vardagen; fĂ„ dem att kĂ€nna en tillhörighet, att de inte Ă€r i vĂ€gen. Och nĂ€r jag försöker göra sĂ„, sĂ„ funkar det ofta. Faktiskt! NĂ€r jag kommer ihĂ„g det försöker jag be Matteus att lĂ€gga strumpor i tvĂ€ttmaskinen och hĂ„lla i tandborsten nĂ€r jag hĂ€ller pĂ„ tandkrĂ€m. SĂ„dana saker.

Man ska enligt Barnaboken Àven göra barnen en del av middagen genom att lÄta dem hjÀlpa till. Jag tycker bara att det Àr sÄ förbannat svÄrt nÀr jag stÄr dÀr med rÄa kycklingfiléer i ena handen och stekpannan i den andra och M drar mig i benet och det verkar sÄ hÀlsovÄdligt att lÄta M hÄlla pÄ med rÄtt kött för att inte tala om olivoljan som stÀnker i stekpannan.....

Jag har försökt följa principen att göra M delaktig i aktiviteten handla mat. SjÀlva scenariot kan dock skilja sig rÀtt markant frÄn ett tillfÀlle till ett annat:

Scenario ett, okĂ€nd dag, juli, 2006: Mamma K och M Ă€r i ICA-affĂ€ren pĂ„ sommarstĂ€llet i SkĂ„ne. M fĂ„r en egen liten kundvagn att dra runt med. Kom, lĂ€gg flingpaketet i vagnen sĂ€ger Mamma K. Ok mamma, sĂ€ger M, som vĂ€rsta solstrĂ„len och lĂ€gger ner flingorna i sin vagn. Äpple? FrĂ„gar lille M och pekar pĂ„ en hel hög med Ă€pplen. Nej, Ă€lskling, inte idag, sĂ€ger Mamma K som sval och behĂ€rskad glider runt i ICA affĂ€ren med hĂ„ret i tofs och ljus sommarklĂ€nning. Nej hej, sĂ€ger M och gĂ„r vidare. Persiska? SĂ€ger han och hĂ„ller upp tvĂ„ stycken. Ja, vad bra, sĂ€ger mamma K. Vad duktig han Ă€r, sĂ€ger en gammal tant som verkar tĂ€nka att om alla mammor vore lika harmoniska som Mamma K dĂ„ skulle alla barn vara lika duktiga och söta som M och vi skulle inte ha fler krig hĂ€r i vĂ€rlden. Halleluja.

Scenario tvĂ„, en lördag i september 2006: Tillbaka i Boston, Mamma K och M tar bilen ner tilll mataffĂ€ren. Kom ska vi gĂ„ och handla, sĂ€ger mamma K. NEJ, sĂ€ger M och hĂ„ller krampaktigt fast i bilbarnstolen. Mamma K lyckas fĂ„ loss M som sĂ€tter sig i förarstolen och vĂ€grar lĂ€mna bilen. Efter viss kamp lyckas Mamma K fĂ„ in M i mataffĂ€ren genom att locka honom med en kundvagn som ser ut som en bil. Mamma K börjar handla och kundvagnen blir full. M verkar inte sĂ€rdeles intresserad av att hjĂ€lpa till och hoppar plötsligt ut ur vagnen/bilen och lyckas krocka med en gammal tant som bĂ€r pĂ„ en stor bal hushĂ„llspapper. Balarna flyger i luften och Mamma M ursĂ€ktar sig samtidigt som M smiter runt hörnet och vĂ€lter nĂ„gra burkar Campbells tomatsoppa pĂ„ vĂ€gen. M vill köpa Ă€pplen och frĂ„gar ”BITA?” och innan mamma K hinner fram har han tagit ett rejĂ€lt bett varpĂ„ Mamma K hinner tĂ€nka 1) det dĂ€r var nog inte sĂ„ bra (bakterie risk, icke-barnvĂ€nliga besprutningsmedel som tillfogats Ă€pplet och 2) andra kunder tycker nog det Ă€r lite smĂ„Ă€ckligt, innan M slĂ€nger ifrĂ„n sig Ă€pplet i jakt pĂ„ leksaksavdelningen för att leta efter motorcyklar. Nu gĂ„r vi hem, sĂ€ger Mamma K. NEJ sĂ€ger M, jo, sĂ€ger mamma K. NEJ sĂ€ger M och lĂ€gger sig ner pĂ„ golvet och sparkar med benen i luften och skriker för sĂ€kerhets skull NO! (För den hĂ€ndelse mamma K missat den svenska versionen av hans totalvĂ€gran.) Mamma K lyfter upp M och försöker nu a) dra den stora kundvagnen utformad som en bil till kassan b) manövrera M, och c) trixa till sig ett mjölkpaket pĂ„ vĂ€gen. VĂ€l framme vid kassan Ă€r M inte intresserad av att hjĂ€lpa till med betalning eller varor utan slinker förbi kassan och ilar ivĂ€g mot utgĂ„ngen just som Mamma K stĂ„r i begrepp att knappa in koden till VISA-kortet. (TillĂ€ggas bör att Mamma K Ă€r vare sig sval, behĂ€rskad eller sĂ€rskilt lĂ€cker (har inte duschat pĂ„ tvĂ„ dagar eftersom pappa F Ă€r ute och reser och Ă€r iklĂ€dd ett par synnerligen slitna jympabyxor och jacka utanpĂ„ sin sov t-shirt). Mamma K lyckas fĂ„ tag pĂ„ en sprattlande M just innan han hinner ut pĂ„ parkeringen och bĂ€r honom skrikande tillbaka till kassan. Men hon mutar honom i alla fall inte med godis.
Kategori : Karins Blogg | Postad Av : admin | Kommentarer[409] | Ćterspćrning [0]
 
1
Sep 2006 Oktober 2006 Nov 2006
S M T O T F L
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     
Kategorier
Karins Blogg[133]
Senast
Daddy loves his work
Dorian Grays portrÀtt
I vÀntans tider och sen de dÀr första helvetiska veckorna..
JÀmstÀlldhet och baseboll-pappor
Springbreak - what break?
En mammas stilla undran
En mammas sjÀlvplÄgeri
Problemet stavas B-O-Y
Jack Bauer och whiskey i var kvinnas hand
BacillskrÀck och perfect storm
Arkiv
September 2007[9]
Augusti 2007[10]
July 2007[10]
Juni 2007[12]
Maj 2007[14]
April 2007[11]
Mars 2007[14]
Februari 2007[8]
Januari 2007[12]
December 2006[10]
November 2006[11]
Oktober 2006[13]
Användar Lista
admin[134]
Sök
Syndication
Template theme : aura
Powered by myBloggie Copyright © 2004 2006
-- myWebland --