GravidBlogg.se myBloggie 2.1.5 © 2005   
24 Oct 2006   07:59:53 pm
Fotboll i sängen
En kväll har Matteus sin mjuka amerikanska fotboll med sig i sängen här han ska somna (hans nya brandhjälm i hårdplats finns också till hands och efter viss strid går Matteus med på att hjälmen får sova bredvid med egen filt och inte på hans huvud). När jag tittar till Matteus lite senare sitter han rakt upp i sängen med bollen i handen - flera gapande hål vittnar om att någon tillfogat den ett par rejäla bett. Bollen är gjord i någon form av suspekt skumgummi – troligen inte livsfarligt men säkert inte särskilt bra att svälja heller. Jag letar desperat efter små skumgummibitar i sängen men hittar bara ett litet stycke, var i helvete finns resten – HAN HAR VÄL INTE ÄTIT UPP HELA BOLLEN???? – jag oroar mig för att a) bollrester kommer fastna i M:s hals och b) farliga plastsubstanser håller på att spridas i hans inre. Som tur är hittar jag flera bolldelar bakom M:s säng och kan andas ut.

För några månader sen lyckades Matteus svälja en liten plupp som satt på säkerhetsgrinden. Så var det med den säkerheten. Det var ett litet plastlock liksom. Kanske räknar inte tillverkarna med att små barn biter på säkerhetsgrindar. Kanske har tillverkarna aldrig haft barn själva. Kanske är Matteus unik.

Ända sen jag fick barn har jag försökt följa principen att inte läsa för många tidningar eller böcker om barn och barnuppfostran eftersom jag bara blir nervös, jämför mig mer med andra eller helt enkelt blir förbannad och/eller avundsjuk eftersom alla mammor i tidningar ser svala, vackra och självbehärskade ut och personer som skriver barnböcker med råd till småbarnsföräldrar är alldeles för snusförnuftiga och/eller övermänskliga för att man ska kunna ta dem på fullt allvar. Nåväl. Jag undviker således lektyr om barn och införskaffar mest information från vänner, kolleger och grannar. Ibland frångår jag dock min princip och kikar bland annat i Anna Wahlgrens Barnabok. Ibland plockar jag upp en del idéer som jag tycker är väldigt bra. Som t.ex. att man ska försöka göra barnen en del av vardagen; få dem att känna en tillhörighet, att de inte är i vägen. Och när jag försöker göra så, så funkar det ofta. Faktiskt! När jag kommer ihåg det försöker jag be Matteus att lägga strumpor i tvättmaskinen och hålla i tandborsten när jag häller på tandkräm. Sådana saker.

Man ska enligt Barnaboken även göra barnen en del av middagen genom att låta dem hjälpa till. Jag tycker bara att det är så förbannat svårt när jag står där med råa kycklingfiléer i ena handen och stekpannan i den andra och M drar mig i benet och det verkar så hälsovådligt att låta M hålla på med rått kött för att inte tala om olivoljan som stänker i stekpannan.....

Jag har försökt följa principen att göra M delaktig i aktiviteten handla mat. Själva scenariot kan dock skilja sig rätt markant från ett tillfälle till ett annat:

Scenario ett, okänd dag, juli, 2006: Mamma K och M är i ICA-affären på sommarstället i Skåne. M får en egen liten kundvagn att dra runt med. Kom, lägg flingpaketet i vagnen säger Mamma K. Ok mamma, säger M, som värsta solstrålen och lägger ner flingorna i sin vagn. Äpple? Frågar lille M och pekar på en hel hög med äpplen. Nej, älskling, inte idag, säger Mamma K som sval och behärskad glider runt i ICA affären med håret i tofs och ljus sommarklänning. Nej hej, säger M och går vidare. Persiska? Säger han och håller upp två stycken. Ja, vad bra, säger mamma K. Vad duktig han är, säger en gammal tant som verkar tänka att om alla mammor vore lika harmoniska som Mamma K då skulle alla barn vara lika duktiga och söta som M och vi skulle inte ha fler krig här i världen. Halleluja.

Scenario två, en lördag i september 2006: Tillbaka i Boston, Mamma K och M tar bilen ner tilll mataffären. Kom ska vi gå och handla, säger mamma K. NEJ, säger M och håller krampaktigt fast i bilbarnstolen. Mamma K lyckas få loss M som sätter sig i förarstolen och vägrar lämna bilen. Efter viss kamp lyckas Mamma K få in M i mataffären genom att locka honom med en kundvagn som ser ut som en bil. Mamma K börjar handla och kundvagnen blir full. M verkar inte särdeles intresserad av att hjälpa till och hoppar plötsligt ut ur vagnen/bilen och lyckas krocka med en gammal tant som bär på en stor bal hushållspapper. Balarna flyger i luften och Mamma M ursäktar sig samtidigt som M smiter runt hörnet och välter några burkar Campbells tomatsoppa på vägen. M vill köpa äpplen och frågar ”BITA?” och innan mamma K hinner fram har han tagit ett rejält bett varpå Mamma K hinner tänka 1) det där var nog inte så bra (bakterie risk, icke-barnvänliga besprutningsmedel som tillfogats äpplet och 2) andra kunder tycker nog det är lite småäckligt, innan M slänger ifrån sig äpplet i jakt på leksaksavdelningen för att leta efter motorcyklar. Nu går vi hem, säger Mamma K. NEJ säger M, jo, säger mamma K. NEJ säger M och lägger sig ner på golvet och sparkar med benen i luften och skriker för säkerhets skull NO! (För den händelse mamma K missat den svenska versionen av hans totalvägran.) Mamma K lyfter upp M och försöker nu a) dra den stora kundvagnen utformad som en bil till kassan b) manövrera M, och c) trixa till sig ett mjölkpaket på vägen. Väl framme vid kassan är M inte intresserad av att hjälpa till med betalning eller varor utan slinker förbi kassan och ilar iväg mot utgången just som Mamma K står i begrepp att knappa in koden till VISA-kortet. (Tilläggas bör att Mamma K är vare sig sval, behärskad eller särskilt läcker (har inte duschat på två dagar eftersom pappa F är ute och reser och är iklädd ett par synnerligen slitna jympabyxor och jacka utanpå sin sov t-shirt). Mamma K lyckas få tag på en sprattlande M just innan han hinner ut på parkeringen och bär honom skrikande tillbaka till kassan. Men hon mutar honom i alla fall inte med godis.
Kategori : Karins Blogg | Postad Av : admin | Kommentarer[397] | Återspårning [0]
 
1
Sep 2006 Oktober 2006 Nov 2006
S M T O T F L
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     
Kategorier
Karins Blogg[133]
Senast
Daddy loves his work
Dorian Grays porträtt
I väntans tider och sen de där första helvetiska veckorna..
Jämställdhet och baseboll-pappor
Springbreak - what break?
En mammas stilla undran
En mammas självplågeri
Problemet stavas B-O-Y
Jack Bauer och whiskey i var kvinnas hand
Bacillskräck och perfect storm
Arkiv
September 2007[9]
Augusti 2007[10]
July 2007[10]
Juni 2007[12]
Maj 2007[14]
April 2007[11]
Mars 2007[14]
Februari 2007[8]
Januari 2007[12]
December 2006[10]
November 2006[11]
Oktober 2006[13]
Användar Lista
admin[134]
Sök
Syndication
Template theme : aura
Powered by myBloggie Copyright © 2004 2006
-- myWebland --