GravidBlogg.se myBloggie 2.1.5 © 2005   
26 Sep 2007   06:14:56 pm
Vecka 33: Fortsatt husÄngest och mormor utan bakterieskrÀck
Jag har sÄn fantastisk Ängest inför att köpa hus. Det potentiella husköpet tar över hela min tillvaro tills jag kÀnner mig helt uppslukad och Ängestfull. Ska man inte vara glad nÀr man lagt bud pÄ ett hus? Nu nÀr vi precis Ängrat oss och kanske tÀnker dra oss ur blir jag naturligtvis tvÀrtom och börjar tÀnka: tÀnk om vi begÄr ett jÀttestort misstag om vi inte köper huset? Jag har som sÀkert framgÄr ett enormt kontrollbehov samt beslutsÄngest utan grÀnser. Det har jag alltid haft, men nu nÀr jag Àr gravid sÄ multipliceras allting med 300 sÄ om jag tidigare inte var sÀrskilt beslutsför sÄ Àr jag nu helt hopplös. Sen har jag gÄtt upp 2 kilo i vikt pÄ bara nÄgon vecka. Det kan ju fÄ vem som helst ur balans. NÀ, skÀmt Äsido, det dÀr bryr jag mig inte sÄ mycket om.

Mamma har varit hÀr i fyra dagar. SÄ fort hon stack nÀsan innanför dörren blev bÄde F och jag helt överflödiga: det var mormor för hela slanten. Mormor ska lÀsa saga, mormor ska ta med till dagis och mormor ska bada och lÀsa godnattsaga. Ganska skönt för oss, lite vÀl stor pÄfrestning för mamma kanske. Men de har en fantastisk relation, det Àr faktiskt vÀldigt roligt.

Ett problem med min mor Àr att hon har ingen som helst respekt för Salmonella. NÀr hon lagar kyckling tar hon i tvÄ kycklingbröst med BARA hÀnderna och greppar sen tag i stekpannan utan att sÄ mycket som tvÀtta hÀnderna, vilket gör att livsfarligt salmonellaslem nu överförts till sagd yta och snart ligger vi alla inne pÄ toaletten och krÀks. NÀr jag ber henne tvÀtta hÀnderna sköljer hon typ av med lite kallt vatten och torkar sig sen pÄ vÄr RENA kökshandduk och sen var det klart med det och vips har vi bakterier över hela handduken ocksÄ och sÄ mÄste man byta den. Kort sagt kÀnns det som jag behöver skura med Mr Proper efter varje kycklingtillagning. Mamma försvarar sig med att hon stekt kyckling Ät en hel familj i 40 Är och aldrig oroat sig i överkant, inte har vi haft ett enda fall av salmonella heller fÄr man ju erkÀnna (trots att vi Àter rÀtt mycket kyckling). Men ÀndÄ! Det dÀr med skilda skÀrbrÀdor för rÄtt kött och grönsaker Àr heller ingen sjÀlvklarhet för min mor. Ej heller min man, fast nu har vi enats om att anvÀnda vÄra nyinköpta röda skÀrbrÀdor frÄn IKEA för grönsaker och de gamla, vita för kött. Ett stort framsteg tycker jag.

Min gynekolog har berĂ€ttat att frĂ„n och med vecka 36 kommer vi att göra regelbundna ultraljud för att kolla att bebisens hjĂ€rtslag Ă€r OK och att moderkakan Ă€r livsduglig, det vill sig förser lillgrodden med tillrĂ€ckligt med blod och nĂ€ring. Det Ă€r tydligen regel snarare Ă€n undantag, om föderskan (hjĂ€lp, det Ă€r ju jag!!!!) Ă€r över 35 Ă„r gammal (vem? Jag? Över 35?) Sen nĂ€mnde hon ocksĂ„ att vid ett sĂ„nt ultraljud brukar de uppskatta bebisens vikt, som ju ”generellt sett ligger i linje med föregĂ„ende bebis vikt eller nĂ„got högre”. Va? Nej, det var inte meningen. Meningen var att eftersom Matteus vĂ€gde 4,5 kilo sĂ„ skulle jag nu fĂ„ krysta fram en mer lagom bebis. 3,7 kilo eller sĂ„. "Det förefaller inte sĂ„ troligt", sa gynekologen. "SĂ„nt dĂ€r Ă€r genetiskt, sannolikheten Ă€r rĂ€tt stor att den hĂ€r bebisen vĂ€ger mer". MER? Nej, tack, det gĂ„r inte. Vi fick snitta tillrĂ€ckligt mycket förra gĂ„ngen, tack. Lagom Ă€r bĂ€st.
Kategori : Karins Blogg | Postad Av : admin | Kommentarer[322] | Ćterspćrning [0]
23 Sep 2007   10:17:34 pm
Vecka 32: Karlar och husköp
Idag var jag ute och gick i godan ro nÀr jag trÀffade ett par som har sin lilla tjej pÄ Matteus gamla dagis. "Wow", sÀger mannen och tittar menade pÄ min mage. "SÄ du Àr ute och power-walkar för att sÀtta igÄng vÀrkarna". VadÄ, hÀr ska inte sÀttas igÄng nÄgonting, det Àr Ätta veckor kvar! Karlar alltsÄ. Ser han inte att jag har en nÀtt liten mage som ska vÀxa betydligt mycket mer innan det Àr dags.

Fast jag mÄste erkÀnna att jag har slagit av lite pÄ takten och jag har nu insett att yoga för gravida har sina fördelar (jÀmfört med mina vanliga yoga-klasser). NÀr vi satt och gjorde meditationsövningar pÄ en kurs hÀromhelgen kunde jag bara inte förstÄ varför jag inte lyckades andas in sakta under Ätta takter, hÄlla tvÄ andetag och sen andas uuuuuuuuuuuuut 1,2,3,4,5....ja, sen tog luften slut och jag kunde liksom inte förstÄ varför jag inte hade mer andningskapacitet. Sen kom jag pÄ att jag har en massa vÀtska och en livmoder som buktar ut Ät alla hÄll och en liten bebis som liksom trycker upp mot lungorna. DÄ kanske det inte Àr sÄ konstigt att man har lite svÄrare att andas (och lÄter som en blÄsbÀlg nÀr man klivit upp Ätta trappsteg).

Sen har man ju fÄtt höra att man ska inte göra nÄgot som Àr onödigt stressigt nÀr man Àr gravid. Typ undvika livets största stressmoment, sÄsom bröllop, byta jobb, köpa hus eller flytta i största allmÀnhet. Under förra graviditeten lyckades vi klÀmma in samtliga stressmoment tror jag, förutom att köpa hus. Den hÀr gÄngen har vi bestÀmt oss för att koncentrera oss till husköp. Men det Àr sÄ fruktansvÀrt stressigt och kanske inte sÄ smart i Ättonde mÄnaden. Jag Àr jÀttenervös och har inte kunnat sova pÄ en vecka. Vi hade husinspektion igÄr och jag gillade inte alls inspektören som var en glad irlÀndare och jag kunde liksom inte ta honom pÄ allvar dÀr han gick och knackade i vÀggarna och tyckte att allt sÄg sÄ himla "great" ut. Ingen fuktmÀtning gör de hÀr i USA heller. NÀr jag frÄgade varför de inte gjorde det (nÀr vi gör sÄ "hemma pÄ min gata, i stan" sÄ sa han att de kanske inte hade lika mycket problem med fukt och mögel i hus i USA som i Sverige. Vilket jÀkla skitsnack. Vad hÀnder om det Àr fuktskador bakom det hÀr kaklet sa jag och pekade pÄ badkaret. "Det har jag ingen som helst anledning att tro", svarade inspektören. Nej hej, men nu Àr det inte frÄgan om att tro utan om att veta och vi ska köpa hus och det Àr jÀttenervöst och jag Àr dessutom gravid och dÄ Àr det extra synd om mig. FörstÄr inte inspektörer sÄnt?

Hoppas i alla fall man fÄr sova ordentligt snart. Gud vad nervöst att köpa hus.
Kategori : Karins Blogg | Postad Av : admin | Kommentarer[348] | Ćterspćrning [0]
19 Sep 2007   05:40:56 pm
Vecka 31 - Mer glass Ät folket och förvÀrkar
Syster M kommer pÄ besök i oktober. Hon Àr lÀkare och har förlöst barn och sÄnt. Trots att hon bara Àr 14 Är. I min vÀrld alltsÄ. För mig kommer mina tvÄ systrar alltid att vara smÄ fast de nu hÄller pÄ med synnerligen vuxna saker som att doktorera i geologi och skÀra upp magar med skalpeller och sÄnt. Jag pratar med M om förvÀrkar för jag har fÄtt för mig att jag har sÄdana. Det liksom drar ihop sig dÀrnere och sÄ kÀnner man ett lÀskigt tryck nedÄt. Speciellt kan jag kÀnna sÄnt om jag Àr ute och gÄr eller sÄ. Fast nu lÀste jag precis i en tidning att sÄnt Àr egentligen tecken pÄ tidig förlossning. Det lÄter allvarligt. OK, det kanske mer Àr lite allmÀnna kÀnningar i livmodern som jag har. Och de gör inte sÄ farligt ont, sÄ förhoppningsvis Àr det inget att oroa sig för. "TÀnk om bebisen kommer nÀr jag Àr dÀr" sÀger M glatt i telefonen. Det vore i och för sig en mÄnad för tidigt sÄ det kanske inte Àr nÄgon höjdare. FörvÀrkar Àr i alla fall inget ovanligt om man Àr omföderska som det sÄ fint heter. Hur som helst, nÀr jag har de dÀr förnimmelserna i livmodern sÄ pÄminns jag om förlossningsvÀrkar. Jag har liksom inte tÀnkt pÄ det dÀr pÄ ett tag, men de dÀr förlossingsvÀrkarna var ju faktiskt inte att leka med. Det gjorde ju faktiskt j-igt ont att föda barn. Synd. Jag hade nÀstan glömt bort det.

Sist jag var hos gynekologen sa sköterskan Ät mig att jag kunde gott stoppa i mig lite extra glass eftersom jag bara gÄtt upp nÄgra gram sen sista besöket. Vilken synnerligen sympatisk mÀnniska. Jag lovade att följa hennes rÄd. Gynekologen nÀmnde ingenting om glass, men ansÄg dÀremot att jag kunde gott dricka ett glas vatten i timmen vilket hjÀlper mot uttorking och sÄ blir det lÀttare att förnimma fosterrörelser. Det dÀr kÀnner jag igen frÄn förra gÄngen, att hon tyckte man skulle dricka sÄ vansinnigt mycket vatten. Men dÄ mÄste man ju kissa hela tiden. Matteus och jag hÀnger ofta i parken efter dagis och dÄ blir jag titt som tÀtt tvungen att kissa bakom buskarna. I USA kan man sÀkert bli arresterad för sÄnt nÀr jag tÀnker efter. Men man kanske fÄr lite dispens om man Àr gravid.

Den Stora Tröttheten hÄller i sig. Nu Àr jag sÄ trött att jag ofta glömmer bort vad jag hÄller pÄ med. IgÄr tog jag ut en lÀsk ur kylen och tvÄ sekunder senare hade jag glömt bort det och öppnade en ny. Jag var sÄ trött att jag inte kunde koncentrera mig pÄ nÄgonting, vilket resulterade i att Matteus fick titta betydligt mer Àn vanligt pÄ TV. Idag lyckades jag hÄlla ett nÄgorlunda begripligt samtal med en kollega, trots Den Stora Tröttheten. Men nu kÀnner jag att goddag yxskaft tillstÄndet hÄller pÄ att ÄtervÀnda. BÀst jag slutar innan jag skriver nÄgot riktigt dumt.
Kategori : Karins Blogg | Postad Av : admin | Kommentarer[301] | Ćterspćrning [0]
11 Sep 2007   06:21:41 pm
Vecka 30 - Den Stora Tröttheten
Ah- vÄr helg vid kusten blir precis sÄ mysig som det var tÀnkt. Ibland klaffar verkligen allting. Bra hotell, gÄngavstÄnd till stranden, min fina nya strandvÀska och sÄ en familjevÀnlig restaurang pÄ kvÀllen. Alla Àr pÄ gott humör och vi gÄr pÄ nöjesfÀlt pÄ lördagen. Det kÀnns lÀtt att vara förÀlder. Lustigt att sÄnt dÀr kan Àndras sÄ fort. Ena dagen kÀnns det som man gjort allt precis rÀtt och ens son Àr precis sÄ fin och duktig som han Àr bara tack vare att man sjÀlv Àr en sÄn fin-fin förÀlder. Sen nÀsta dag brakar allt samman och av sonens trevliga disposition syns inte ett spÄr och man intalar sig att det konstiga beteendet mÄste vara dagis fel.

Var pÄ kontroll för nÄgra dagar sen och det sÄg bra ut. DÀremot har jag fÄtt hemorrojder. Det trodde jag var nÄgot som drabbade Àldre mÀnniskor. Eller i alla fall andra mÀnniskor. Inte mig. Det Àr urlÀskigt och man vill inte prata om det och jag nÀstan viskar fram min förfrÄgan till gynekologen och det Àr pÄ det hela taget urjobbigt. Ont gör det ocksÄ nÀr man sitter ner. Men de har faktiskt gett med sig nu sÄ det kÀnns bÀttre. Annars Àr tyvÀrr enda botemedlet förlossning. Och det Àr ju förhoppningsvis ett tag till dess.

Matteus har börjat nytt dagis som Àr helt fantastiskt. Dock Àr timmarna mindre fantastiska och de flesta dagar slutar han 14:30. Det gör det svÄrt att jobba. SÀrskilt om man ska hinna gÄ pÄ kontroller och handla mat och sÄnt dÀr ocksÄ. Förra veckan gick han bara tvÄ timmar pÄ tisdag och onsdag och dÀr satt jag och försökte slutföra mitt projekt pÄ jobbet. Man skulle ju kunna argumentera att det gÄr ju bra att jobba nÀr F kommit hem frÄn jobbet eller efter att Matteus somnat men vid det laget Àr jag sjÀlv sÄ trött att jag knappt kan stÄ upp. IgÄr stod jag och lagade ris och svajade lÀtt fram och tillbaka för jag kÀnde mig svimfÀrdig av trötthet. DÄ borde man gÄ och lÀgga sig klockan nio men F och jag hade hyrt en sÄ bra film sÄ jag bara mÄste se den.

Det verkar alltsÄ som jag drabbast av Den Stora Tröttheten. Inte bara vanlig trötthet typ jag lÀgger mig ner pÄ soffan och vilar 10 minuter och sen blir det bÀttre men en förlamande trötthet som gör att allting gÄr i slowmotion, framförallt min hjÀrna, och de flesta aktiviteter ter sig ganska oöverstigliga. Till exempel ligger det smÄ grushögar efter Matteus skor pÄ vardagsrumsgolvet och det kÀnns som en övermÀnsklig anstrÀngning att ta fram dammsugaren och ÄtgÀrda saken. Jag trodde att nu nÀr jag börjat Àta sÄdana dÀr nyttiga omega-3 syror sÄ skulle jag bli jÀttepigg. Funkar inte alls. DÀremot Ät jag nyss en glass i förhoppningen att fÄ mer energi men inte heller det hade nÄgon effekt.

NÀr jag trÀffar andra tjejer i parken kommer vi oundvikligen in pÄ temat tidigare förlossningar. De flesta verkar ha haft som största mÄl att hinna in pÄ sjukhuset sÄ att de hann sÀtta in ryggmÀrgsbedövning innan förlossningen gÄtt för lÄngt. Tycker jag kÀnns som en konstig mÄlsÀttning. Samtidigt vore det ju trevligt med en relativt smÀrtfri förlossning. Just nu kÀnner jag mig sÄ trött sÄ bara tanken pÄ att gÄ igenom en hel förlossning Àr fullkomligt orealistisk. Till och med dammsugande av grushögen ter sig som en bagatell i jÀmförelse.
Kategori : Karins Blogg | Postad Av : admin | Kommentarer[318] | Ćterspćrning [0]
 
1
Aug 2007 September 2007 Oct 2007
S M T O T F L
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30       
Kategorier
Karins Blogg[133]
Senast
Daddy loves his work
Dorian Grays portrÀtt
I vÀntans tider och sen de dÀr första helvetiska veckorna..
JÀmstÀlldhet och baseboll-pappor
Springbreak - what break?
En mammas stilla undran
En mammas sjÀlvplÄgeri
Problemet stavas B-O-Y
Jack Bauer och whiskey i var kvinnas hand
BacillskrÀck och perfect storm
Arkiv
September 2007[9]
Augusti 2007[10]
July 2007[10]
Juni 2007[12]
Maj 2007[14]
April 2007[11]
Mars 2007[14]
Februari 2007[8]
Januari 2007[12]
December 2006[10]
November 2006[11]
Oktober 2006[13]
Användar Lista
admin[134]
Sök
Syndication
Template theme : aura
Powered by myBloggie Copyright © 2004 2006
-- myWebland --