GravidBlogg.se myBloggie 2.1.5 © 2005   
31 Aug 2007   06:53:13 pm
Vecka 29 - TvillingskrÀck och moderkaka med hjÀrta
HjÀlp, tvillingar! Nej, det var ju inte det visade det sig, men vilken chock jag fick nÀr jag tyckte mig höra tvÄ hjÀrtljud vid kontrollen idag. Ett lite svagare mitt i allt havsbrus och ett lite kraftigare. FörestÀllde mig att det var en jÀttebebis som lÄg och tryckte pÄ ett annat litet liv dÀrinne. Visade sig sen att det var moderkakan som stod för det dÀr andra ljudet. PÄstod sjuksköterskan. Men amerikanare har allt som oftast ett svar pÄ allting, Àven om de inte har den blekaste aning om vad de pratar om. Har moderkakan ocksÄ ett hjÀrta?

Jag har köpt en strandbag! Inte en riktigt stor och praktisk, utan snarare en shoppingvĂ€ska i vinyl, men Ă€ndĂ„. HĂ€r ska stĂ„tas pĂ„ stranden! Vi ska nĂ€mligen Ă„ka upp lĂ€ngs kusten i helgen för att fly hettan i Boston tĂ€nkte vi. Och jag ska gĂ„ omkring i vid strĂ„hatt och vit linneklĂ€nning och plocka vitsippor och svĂ€nga med en trevlig picknickkorg och le ljuvt mot alla. Fast jag har ingen hatt och ingen linneklĂ€nning. Ännu. Vi fĂ„r kanske shoppa lite pĂ„ vĂ€gen.

F och jag var pĂ„ bio igĂ„r och sĂ„g Bourne Ultimatum. Åh, vad bra den var. Jag hejade pĂ„ stackars Bourne hela tiden, fast egentligen heter han ju inte Bourne utan nĂ„got helt annat, fast CIA har manipulerat hans hjĂ€rna och jag blev sĂ„ glad att han klarade sig pĂ„ slutet (ooops, det kanske jag inte skulle berĂ€ttat?) att jag nĂ€stan grĂ€t. Å andra sidan Ă€r alla mina sinnesintryck kraftigt förstĂ€rkta nu under graviditeten. Till exempel lyssnade jag pĂ„ Mauro Scoccos "Sara" i bilen hĂ€romdagen och började störtböla verkligen. Jag blev sĂ„ vĂ€ldigt nostalgisk. Lite sorgsen, för sannolikheten att nĂ„gon skulle stĂ„ bakom pakistanierns kvartersbutik hĂ€r i Somerville och ropa "Karin! Kom ut ikvĂ€ll!" mĂ„ste i dagslĂ€get betecknas som mikroskopisk. Jag kĂ€nner mig inte heller tillnĂ€rmelsevis sĂ„ vild och vacker som kvinnorna i Lundells sĂ„nger som tar pĂ„ sig sin vackraste klĂ€nning och mammas vigselring och rymmer ut pĂ„ Ă€ventyr. Man Ă€r ju liksom inte lika ung lĂ€ngre. Och man kĂ€nner sig kanske inte lika förvĂ€ntansfull som nĂ€r man var 14, nĂ€r man en ljus sommarnatt pĂ„ landet fick Ă„ka bakpĂ„ moppen med vĂ€rldens mest spĂ€nnande kille och vĂ„gade knappt tro att man verkligen satt dĂ€r med armarna kring denna andra levande varelse och hud mot solbrĂ€nd hud och frĂ€mmande doft och varje nerv pĂ„ helspĂ€nn i kroppen och man liksom vibrerade av liv.

Nu gĂ„r jag ocksĂ„ omkring med nerverna pĂ„ helspĂ€nn, men det Ă€r mest för att jag mĂ„ste hĂ„lla koll pĂ„ Matteus och undvika att han boxar mig i magen, springer ivĂ€g nerför gatan, Ă„ker alltför vĂ„ghalsigt med sin cykel, springer rakt ut i vĂ„gorna utan minsta tanke pĂ„ att han kanske inte bottnar, inte ramlar nerför soffan, inte halkar alltför kraftigt i badkaret eller slĂ€nger hĂ„rda saker omkring sig. Det Ă€r inte sĂ„ mĂ„nga killar som ropar pĂ„ mig vid 7-elven; dĂ€remot ropar Matteus relativt ihĂ€rdigt efter mig. Hans tvĂ„ favoritord just nu tycks vara ”mamma” och ”varför”. Ibland lĂ€gger han ihop dem sĂ„ det blir ”mamma, varför?”. Det Ă€r roligt med variation.

Vecka 29 alltsĂ„. Det stĂ„r i en graviditetstidning att dĂ„ trycker bebisen mot livmodervĂ€ggarna med sina armbĂ„gar och knĂ€n. Aha. Det förklarar ett och annat. Grodden Ă€r lite envis i sitt tryckande tycker jag och ligger gĂ€rna och pressar i ett hörn en lĂ€ngre tid. Vad tror han/hon: att det gĂ„r att pressa sig igenom vĂ€ggen? TĂ€nk att den lilla grodden ligger dĂ€rinne och kan öppna ögonen och sĂ„. Och höra saker. Förresten har jag bestĂ€mt mig för att Ă€ta lite extra fiskolja. Med sĂ„na dĂ€r nyttiga omega-syror. För det Ă€r jĂ€ttebra för hjĂ€rnans utveckling sĂ„ hĂ€r i slutskedet. Å andra sidan kan man fĂ„ lite lĂ€skiga fiskrap av de dĂ€r tabletterna. Det lĂ„ter inte sĂ„ kul. Fast jag har hittat en tablett som ska vara ”fiskrapresistent”. Fan tro't.
Kategori : Karins Blogg | Postad Av : admin | Kommentarer[326] | Ćterspćrning [0]
29 Aug 2007   06:01:10 pm
Vecka 28 - Strandbesök med förhinder
En osedvanligt varm dag i augusti nĂ€r de varnar för rekordvĂ€rme bestĂ€mmer vi oss för att Ă„ka ut till kusten tillsammans med tvĂ„ kompis-par och deras barn. NĂ€r jag sĂ€ger att det Ă€r varmt menar jag att det Ă€r stekhett. Och fuktigt. Alla som varit i Asien eller pĂ„ USA:s östkust vet vad fuktig vĂ€rme vill sĂ€ga: nĂ€r det Ă€r 30 grader varmt kĂ€nns det som 45. UngefĂ€r. SĂ„ledes tĂ€nker vi denna dag: kusten – ah! friska flĂ€ktar, svalkande bad och sĂ„ vidare. Sagt och gjort. Vi packar in oss i tre bilar pĂ„ amerikanskt manĂ©r (med tanke pĂ„ alla bilbarnstolar gĂ„r det faktiskt inte att rationalisera Ă„kandet pĂ„ nĂ„got annat sĂ€tt, Ă€ven om det kĂ€nns vĂ€ldigt onödigt. MĂ„ste ha varit lĂ€ttare förr nĂ€r man slĂ€ngde in fyra barn i bakluckan och tre i baksĂ€tet. Fast min chef nĂ€mnde igĂ„r att det Ă€r rĂ€tt bra med barnstolar Ă€ndĂ„; nĂ€r de var uppe i New Hampshire förra helgen höll de pĂ„ att krocka med en stor svart björn, och dĂ„ kan det ju vara bra att sitta fastspĂ€nd).

BilfĂ€rden gĂ„r bra Ă€nda tills vi hamnar i en enorm bilkö, ungefĂ€r en kilometer frĂ„n stranden. Det plingar till i mobilen: G, som regelbundet besökt stranden under 10 Ă„rs tid och som tagit initiativet till strandutflykten, textar att ”det hĂ€r har han aldrig varit med om, mycket ovanligt.” Vi kryper fram i snigeltakt i 500 meter eller sĂ„ och sen visar det sig att den stora parkeringen vid stranden Ă€r stĂ€ngd och man mĂ„ste parkera pĂ„ en Ă€ng och transporteras den sista biten med skolbuss. Pengar fĂ„r man betala ocksĂ„. 22 dollar. För att parkera.

Parkering pÄ en Àng med stickigt grÀs. Stekhett. Svettigt. Det var inte sÄ hÀr jag förestÀllt mig vÄr svala utflykt till stranden. Samlar ihop alla hinkar, spadar, filtar, handdukar, tidningar (varför förestÀller man sig alltid att man ska fÄ tid och ro att lÀsa tidningen pÄ strandutflykter med smÄbarn? Tanken Àr ju befÀngd), vÄr picknick, vattenflaskor. Som vanligt har vi typ fem olika vÀskor och plastpÄsar istÀllet för en stor, praktisk beachbag och precis som vanligt stÀller jag mig frÄgan varför man inte en gÄng för alla organiserar sitt liv lite praktiskt. StÀller oss i kö för att vÀnta pÄ en skolbuss som inte kommer, med tre pigga tre-Äringar och en bebis, som faktiskt Àr vÀldigt tyst och snÀll dÀr hon sitter i babybjörnen. Svetten lackar och tÄlamodet tryter: vad Àr det vi hÄller pÄ med? KÀnns inte alls som en trevlig strandutflykt, mer som en tvÄngsförflyttning, som vi hÄller pÄ att evakueras under brinnande krig: alla till bussen, vi mÄste fly ut till landet! För varför skulle man frivilligt utsÀttas sig för nÄgot sÄnt hÀr? NÄgon föreslÄr att vi skulle faktiskt kunna promenera bort till stranden och vÀnder sig till mig och undrar hur det skulle funka, med magen och allt. "Jag kan gÄ, det Àr inga problem", sÀger F som uppenbarligen missar poÀngen att det var den gravida kvinnans Äsikt som efterfrÄgas. Efter 10 minuter anlÀnder Àntligen busskrÀllet och vi fÄr uppleva hur det kÀnns att fÀrdas som en packad sardin i en amerikansk skolbuss utan luftkonditionering och klibbiga sÀten. Men vad gör man inte för en dag pÄ stranden?

Ibland sparkar grodden rakt in i revbenen, kÀnns som man fÄr sig en liten smocka. Fosterrörelserna Àr inte vidare regelbundna, ibland sparkar grodden som aldrig förr och rumlar runt och det gÄr vÄgor pÄ magen. Och sen blir det sÄ tyst, sÄ tyst, sÄ man glömmer nÀstan bort att man Àr gravid, tills man ska böja sig fram och plocka upp nÄgot frÄn golvet eller ta sig upp ur soffan. Det gulligaste Àr nÀr Matteus klappar magen eller lÀgger örat intill och frÄgar om man kan höra bebisen. Det kÀnns faktiskt vÀldigt fint.
Kategori : Karins Blogg | Postad Av : admin | Kommentarer[340] | Ćterspćrning [0]
19 Aug 2007   07:28:31 pm
Vecka 27 Springa efter cyklar och raseriutbrott
Var hos gynekologen idag. Har gÄtt upp nio kilo ungefÀr. Men det var vÀl inte sÄ farligt? Bara moderkakan vÀger faktiskt 400 gram. SÄ det sÄ. Grodden vÀger omkring ett kilo. Som ett mjölkpaket. Undra var de andra 7,6 kilona tagit vÀgen?

NÀr jag lÀmnar Matteus pÄ dagis möter jag en annan mamma som jag jÀmförde graviditetssymptom med innan sommaren. Vi var ungefÀr lika lÄngt gÄngna, hon lÄg bara ett par veckor efter mig. Nu ser jag att hennes mage Àr alldeles platt. Jag vet inte var jag ska titta eller vad jag ska sÀga men som tur Àr kommer hon sjÀlv fram och konstaterar det som hennes mage sÄ grymt avslöjar: hon har förlorat sin bebis. I 18:e veckan. Och jag kramar om henne och min mage Àr i vÀgen och vem Àr jag att gÄ och stÄta med den, stackars mÀnniska, 18:e veckan, det kÀnns sÄ orÀttvist.

Det börjar bli svĂ„rt att hĂ„lla efter en kvick och energisk tre-Ă„ring. SĂ€rskilt som han nu cyklar sjĂ€lv. Med stödhjul. Men Ă€ndĂ„. Vi bor inne i stan och brottas med en hel del faror som garageutfarter och farliga korsningar. Jag smĂ„joggar efter Matteus och han Ă€r rĂ€tt duktig pĂ„ att bromsa men det kĂ€nns Ă€ndĂ„ smĂ„lĂ€skigt. I en av mina graviditetsböcker stĂ„r det att man riskerar att göda syskonrivalitet redan nu genom att vĂ€gra bĂ€ra sitt Ă€ldre barn pga ”bebisen i magen” – det Ă€ldre syskonet kĂ€nner sig förfördelat och sĂ„ vidare. Det gĂ„r kanske bra för de som har smĂ„ tre-Ă„ringar att kĂ„nka pĂ„, jag har modell mindre tankvagn och jag tror inte han skadas för livet av att vi respekterar mitt vĂ€lmĂ„ende. Men jag ska komma ihĂ„g att skylla mer pĂ„ rygg och mage Ă€n sjĂ€lva bebisen i sig.

Annars har jag faktiskt dĂ„ligt samvete för jag blir sĂ„ irriterad pĂ„ Matteus ibland. SĂ€rskilt som jag vet att snart kommer bebis nummer tvĂ„ och dĂ„ kommer jag fĂ„ mindre tid för M. Oftast kĂ€nner jag mig rĂ€tt balanserad men vissa saker fĂ„r mig helt ur balans och jag balanserar pĂ„ randen till ursinne. Exempel: kommer hem efter att ha smĂ„joggat efter M:s cykel och bara mĂ„ste gĂ„ pĂ„ toaletten. Sjunker ner och vem dyker upp som gubben i lĂ„dan om inte M, som börjar sysselsĂ€tta sig med aktiviteter som rulla ut allt toalettpapper pĂ„ golvet och sen slĂ€cka lampan. ”TĂ€nd lampan” och ”mamma vill vara ifred” biter föga och jag kĂ€nner mig som ett offer för supernanny och efter att M tĂ€nt/slĂ€ckt lampan tio gĂ„nger puttar jag resolut undan honom och sĂ€ger igen att ”Mamma vill vara ifred” och sĂ„ snubblar han baklĂ€nges olyckligt in i vĂ€ggen och blir jĂ€tteledsen och jag kĂ€nner mig som en förbrytare och barnmisshandlare pĂ„ en gĂ„ng. Just dĂ„ glömmer jag alla gosstunder, all tid jag tar för honom, alla lekar och allt tĂ„lamod, för just den dĂ€r incidenten fĂ„r mig att förstĂ„ att jag Ă€r nog en misslyckad mamma Ă€ndĂ„.

M Àr förresten helt pottrÀnad nu. GÄr pÄ toaletten sjÀlv och Àr urduktig verkligen. Jag Àr helt chockad över att det gick sÄ snabbt och lÀtt. Min lille kille hÄller pÄ att bli stor.Kategori : Karins Blogg | Postad Av : admin | Kommentarer[308] | Ćterspćrning [0]
10 Aug 2007   08:13:27 pm
Vecka 26: Tungt i sÀngen och vem fan har tid med tÄlamod
Nu har jag tappat bort de smÄ lapparna dÀr det stod smÄ idéer om vad jag skulle skriva om den hÀr veckan. Jag undrar vad som skulle hÀnda om jag gjorde slag i saken och skaffade mig en anteckningsbok dÀr jag samlade allt viktigt. IstÀllet har jag fyra smÄ böcker i omlopp och jag blandar alltid ihop jobbet och privatlivet och glömmer var jag ska anteckna vad. Dessutom har jag ett antal post-it lappar spridda över hela huset. Det dÀr skulle ju en livstilscoach fÄ ordning pÄ pÄ tvÄ röda. Det Àr ju inte sÄ komplicerat heller, sÄ frÄgan Àr varför jag inte fixar det sjÀlv. Det skulle dessutom bli alldeles gratis.

I natt kom Matteus in till oss tvÄ gÄnger och ville hoppa upp i stora sÀngen. Ledde honom helt sonika tillbaka till hans sÀng men hade ju hunnit vakna till ordentligt tvÄ gÄnger och hade dÀrför svÄrt att somna om igen. LÄg och vÀnde och vred mig i sÀngen, börjar kÀnna mig stor och otymplig nu. Med alla kuddar mellan benen och som stöd för magen nÀr jag ligger pÄ sidan blir det ju ett projekt varje gÄng man ska vÀnda sig. Var dessutom störthungrig vid halv-fyra pÄ morgonen. Var lika trött som hungrig, men till slut segrade hungern och jag stapplade mig upp och Ät nÄgra kex i köket.

Idag var jag hos min fotlÀkare för att se hur det gÄr med min fotvÄrta. Det gÄr inte sÄ bra. Jag hade sÀkert haft det dÀr elÀndet i sju Är innan jag Àntligen gick för att fÄ bukt med den nÄgon gÄng i april. Eftersom den Àr mitt pÄ hÀlen ville lÀkaren inte skÀra bort den. Att frysa den var inte heller att rekommendera eftersom jag Àr gravid och det kunde bli svÄrt att gÄ, i vÀrsta fall kunde det blir andra komplikationer osv. SÄledes har jag i fyra mÄnaders tid filat och filat pÄ den dÀr vÄrtan och lagt pÄ nÄgot suspekt plÄster som innehÄller nÄgon sÀkert livsfarlig substans som ska ta kÄl pÄ elÀndet. Det kommer att ta tid, försÀkrade lÀkaren för mig för fyra mÄnader sen. Idag sa han likadant: "Det kommer att ta tid. Du mÄste ha tÄlamod". TÄlamod? Jag? Han mÄtte skÀmta. Tid och tid, jag Àr skitsur för att vÄrtan vÀgrar försvinna och för att jag sÀkert avlagt fem besök hos kvacksalvaren vid det hÀr laget, utan nÄgon avsevÀrd förbÀttring. VÄrtan Àr exakt lika stort som för sex veckor sedan. SÄledes talade jag idag om för lÀkaren att jag tyckte det kÀndes som jag slösade bort min tid med att rÀnna dÀr; eftersom det inte blir bÀttre var vi kanske inne pÄ fel behandlingsspÄr? SÄg sÀkert precis lika sur och trumpen ut som jag kÀnde mig. SÄ hÀr i efterhand kan jag medge att jag betedde mig litegrann som en förvuxen sjuÄring, men jag Àr ju faktiskt gravid. DÄ har man rÀtt att bli sur pÄ vem som helst, framförallt sin man. Det har jag lÀst i böckerna.

Jag Àr fortfarande sur pÄ den dÀr lÀkaren. Ska definitivt sluta gÄ hos honom.

Har sĂ„na dĂ€r knasiga graviditetsknĂ€ppar nu, som gör att jag storstĂ€dar lĂ€genheten istĂ€llet för att jobba pĂ„ min bok. Fick slita mig frĂ„n dammsugaren klockan tvĂ„: nu mĂ„ste jag jobba. KĂ€nns konstigt, stĂ€dmani har ju aldrig varit mitt frĂ€msta karaktĂ€rsdrag. En sommar nĂ€r M och J och deras barn kom och hĂ€lsade pĂ„ oss pĂ„ landet tog fyra-Ă„riga E ett par steg in pĂ„ vĂ„rt köksgolv och konstaterade krasst: Mamma, deras golv Ă€r Ă€ckligt. Äckligt och Ă€ckligt, bara för att man inte plockar upp alla Ă€ppelskruttar och potatisar pĂ„ golvet. Till mitt försvar ska tillĂ€ggas att E Ă€r van vid en kliniskt ren hushĂ„llsmiljö; nĂ€r vi pluggade blev M mĂ€rkbart nervös om man stökade till för mycket, lĂ€mnade lipsyl och andra föremĂ„l i köket till exempel.
Kategori : Karins Blogg | Postad Av : admin | Kommentarer[318] | Ćterspćrning [0]
04 Aug 2007   07:34:24 pm
Vecka 25: Tankar om födseln och Äterbesök hos gynekologen
I USA Àr det rÀtt vanligt att man gÄr hos sin sedvanliga gynekolog som gravid; med andra ord Àr det en lÀkare, inte en barnmorska, som tar hand om en under sÄvÀl graviditet som förlossning. Det dÀr innebÀr ju bÄde för- och nackdelar. Jag misstÀnker att den stora andelen lÀkare som Àr inblandade i processen medför fler interventioner, dvs en ökad benÀgenhet att ta till olika hjÀlpmedel (ryggmÀrgsbedövning, inducerad förlossing och sÄ vidare). Ur statistiken frÄn det sjukhus dÀr jag ska förlösa lill-grodden kan man utlÀsa följande:
År 2005 fĂ„r 61% av kvinnorna epidural (ryggmĂ€rgsbedövning) vid förlossningen och 12% fĂ„r lokalbedövning. Samma Ă„r förlöser 23.6% av alla kvinnor sina barn med kejsarsnitt. 19% av kvinnorna fĂ„r sin förlossning igĂ„ngsatt (inducerad förlossning) och 26% fĂ„r hjĂ€lp med att skynda pĂ„ förlossningsförloppet (oxytocintillförsel). Hur de siffrorna förhĂ„ller sig till Sverige vet jag inte, men jag misstĂ€nker att sifforna Ă€r högre Ă€n dĂ€rhemma.

Man anvÀnder inte lustgas i USA. Det har jag alltid tyckt var sÄ synd; lÄter mysigt med lust mitt i allt elÀnde. Men ni har vÀl inte missat rubrikerna i somras kring lustgasen och global uppvÀrmning? Lustgas stÄr för en stor mÀngd av Sveriges totala koldioxidutslÀpp, 10% tror jag det var. Den lustgas den genomsnittliga kvinnan suger i sig vid en förlossning motsvarar en bilresa ner till Tyskland i miljöutslÀpp. DÀr ser man. Inget roligt fÄr man ha lÀngre.

Jag har valt att gĂ„ kvar hos min gynekolog tills vidare, Ă€ven om jag övervĂ€gt att byta till barnmorska ett tag, eftersom jag verkligen vill ha en naturlig förlossning (jag har en kĂ€nsla av att barnmorskorna i USA Ă€r stora föresprĂ„kare för en naturlig födsel). NĂ€r jag tĂ€nker tillbaka pĂ„ min förra förlossning var det sĂ„ konstigt; jag kom in vid sex-tiden pĂ„ morgonen och redan klockan nio hade jag vidgat mig sju centimeter. TĂ€nkte att det hĂ€r var en baggis. Sedan hĂ€nde absolut ingenting i sex timmar eller sĂ„ och jag höll pĂ„ att förgĂ„s och de lĂ€t vattnet gĂ„ men det hjĂ€lpte inte heller. Sen blev det ryggmĂ€rgsbedövning och sen avstannade allting och dĂ„ blev det oxytocin. Skulle sĂ„ gĂ€rna vilja att det blev annorlunda nĂ€sta gĂ„ng. Kompisen E har uppmuntrat mig med böcker skrivna av barnmorskor (med inslag som ”förlossningen kan faktiskt ge en orgasm” och ” det hĂ€r Ă€r det mest magiska jag varit med om”) för att stödja mig i mitt val av naturlig förlossning. E har ocksĂ„ försiktigt föreslagit att födsel i hemmet verkar vĂ€l trevligt men jag tycker det verkar lite osĂ€kert och dessutom lite rörigt med alla kroppsvĂ€tskor som kommer att stĂ€nka omkring och sĂ„.

Hur som helst gick det bra hos gynekologen nu sist; trÀffade hennes sjuksköterska som sköter hÀlften av alla mina rutinbesök. Hon Àr rÀtt rolig, vÀldigt avspÀnd och uppmuntrande. MÀtte magen och lyssnade pÄ hjÀrtljud. 153 slag i minuten och grodden var i full gÄng och hela magen buktade Ät olika hÄll. HÀftigt! Nu kan bÄde F och M kÀnna grodden röra sig i magen Àven om Matteus tappar intresset rÀtt fort: det finns ju sÄ mÄnga brandbilar att leka med.
Kategori : Karins Blogg | Postad Av : admin | Kommentarer[385] | Ćterspćrning [0]
 
1
Jul 2007 Augusti 2007 Sep 2007
S M T O T F L
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Kategorier
Karins Blogg[133]
Senast
Daddy loves his work
Dorian Grays portrÀtt
I vÀntans tider och sen de dÀr första helvetiska veckorna..
JÀmstÀlldhet och baseboll-pappor
Springbreak - what break?
En mammas stilla undran
En mammas sjÀlvplÄgeri
Problemet stavas B-O-Y
Jack Bauer och whiskey i var kvinnas hand
BacillskrÀck och perfect storm
Arkiv
September 2007[9]
Augusti 2007[10]
July 2007[10]
Juni 2007[12]
Maj 2007[14]
April 2007[11]
Mars 2007[14]
Februari 2007[8]
Januari 2007[12]
December 2006[10]
November 2006[11]
Oktober 2006[13]
Användar Lista
admin[134]
Sök
Syndication
Template theme : aura
Powered by myBloggie Copyright © 2004 2006
-- myWebland --