GravidBlogg.se myBloggie 2.1.5 © 2005   
04 Mar 2007   09:00:05 pm
Om mÀn och möss
HĂ€romdagen lĂ€ste jag med intresse en kolumn i DI av Emma Stenström dĂ€r hon sĂ€ger att hon Ă€r glad att hon inte Ă€r man eftersom mĂ€nnen stĂ€ndigt omyndigförklaras i sin förĂ€ldraroll. Det Ă€r ju inte sĂ„ svĂ„rt att relatera till det dĂ€r. Jag vill redan hĂ€r pĂ„peka att jag skriver ur ett huvudsakligen amerikanskt perspektiv – jag bor i USA sedan sju Ă„r tillbaka, jag gifte mig (med en svensk man) och skaffade barn hĂ€r. Men Ă€ven om USA och Sverige skiljer sig Ă„t vĂ€sentligt vad gĂ€ller samhĂ€llsstruktur Ă€r vissa teman allmĂ€ngiltiga. SĂ„ledes, ett exempel frĂ„n amerikansk vardag:

Min före detta chef, K, jobbar heltid och eftersom hennes man har en mindre krÀvande roll (rent tidsmÀssigt) som lÀrare samt arbetar nÀra deras tre barns skolor och dagis stÄr han listad som första kontaktperson om barnen blir sjuka. En dag fÄr min chef ett samtal frÄn en skolsyster och ombedes omdelbart hÀmta upp mellansonen som har feber. Fick ni inte tag i min man, frÄgar K. Nej, honom har vi inte ringt, sÀger systern dÄ. Och varför inte, frÄgar K irriterat. Jo, det faller sig helt naturligt att vi i första hand tar kontakt med MAMMAN i sÄdana hÀr situationer, sÀger systern. Behövs det verkligen tvÄ X-kromosomer för att ge febernedsÀttande, lÀsa saga och hÄlla om ett sjukt barn?

Det Àr lÀtt att skylla bristen pÄ framgÄng pÄ jÀmstÀlldhetsomrÄdet pÄ samhÀllet och dess förutfattade meningar. Men vem utgör samhÀllet? Det Àr du. Och jag. Och grannen och chefen och kollegerna. Visst kan företag och myndigheter bidra till en ökad jÀmlikhet, men en förutsÀttning Àr att efterfrÄgan finnas dÀr. EfterstrÀvar vi förÀldraroller med lika ansvar kan vi nog fÄ det, pÄ lite sikt. Men dÄ mÄste vi göra oss redo för en radikal samhÀllsförÀndring.

Jag vet inte hur mÄnga tjejkompisar som klagar över att deras mÀn frÄgar om varje liten detalj som gÀller barnomsorg, som vore de oförmögna att sjÀlva fatta ett beslut huruvida den lille ska bytas pÄ, fÄ mer Àppeljuice, ha tÀckjacka eller overall nÀr de gÄr ut. FrÄgar mÀnnen dÀrför att de Àr genuint osÀkra eller för att kvinnan omedvetet etablerat sin roll som allvetande överförÀlder och förvÀntar sig, ja, till och med vill ge rÄd? Det tÄl att tÀnka pÄ. Hur som helst tror jag inte kvinnor har en medfödd talang att ta hand om barn, en förmÄga som övertrÀffar mÀnnens. Forskning som studerat mÀn som blivit ensamstÄende förÀldrar pekar pÄ att mÀn Àr minst lika förmögna att kÀnna omsorg för sina barn. Men dÀremot sÄ tar en absolut majoritet av kvinnor huvudansvaret, vare sig de vill eller inte. InlÀrda roller, som lÀgger fruktansvÀrt mycket ansvar pÄ kvinnan (och sÄ frÄgar vi oss varför kvinnor inte avancerar - kom igen nu, om man Àr jourhavande 24 timmar om dygnet Àr det jobbigt att navigera börsbolag samtidigt) och omyndigförklarar mÀnnen.

I en sĂ„dan situation mĂ„ste man dock rannsaka sig sjĂ€lv. StĂ€lla sig frĂ„gan: Ă€r jag villig att ta huvudansvaret för ekonomin efter sĂ€g Ă„tta mĂ„naders mamma-ledighet och lĂ„ta pappan ta över? Är jag villig att lĂ„ta min man alstra rollen som primary caretaker, dvs ta huvudansvaret för mitt/mina barn? Är jag villig att pĂ„ nĂ€sta cocktailparty sĂ€ga det Ă€r Sven som Ă€r hemma med barnen och blir dĂ„ Sven fortfarande inbjuden till herrklubbarnas möten?

Vi mĂ„ste vĂ„ga ifrĂ„gasĂ€tta etablerade synsĂ€tt och inlĂ€rda roller och göra oss av med inte sĂ€rskilt hjĂ€lpsamma stereotyper som velour-pappa och stenhĂ„rd ”manlig” affĂ€rskvinna. Vore det inte ganska skönt om vi kunde uppnĂ„ en ökad acceptans för alternativa familjebilder?
Kategori : Karins Blogg | Postad Av : admin | Kommentarer[337] | Ćterspćrning [0]
 
1
Feb 2007 Mars 2007 Apr 2007
S M T O T F L
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kategorier
Karins Blogg[133]
Senast
Daddy loves his work
Dorian Grays portrÀtt
I vÀntans tider och sen de dÀr första helvetiska veckorna..
JÀmstÀlldhet och baseboll-pappor
Springbreak - what break?
En mammas stilla undran
En mammas sjÀlvplÄgeri
Problemet stavas B-O-Y
Jack Bauer och whiskey i var kvinnas hand
BacillskrÀck och perfect storm
Arkiv
September 2007[9]
Augusti 2007[10]
July 2007[10]
Juni 2007[12]
Maj 2007[14]
April 2007[11]
Mars 2007[14]
Februari 2007[8]
Januari 2007[12]
December 2006[10]
November 2006[11]
Oktober 2006[13]
Användar Lista
admin[134]
Sök
Syndication
Template theme : aura
Powered by myBloggie Copyright © 2004 2006
-- myWebland --