GravidBlogg.se myBloggie 2.1.5 © 2005   
28 Apr 2007   07:21:23 pm
Ultraljud och riskbedömningar
Nu har vi varit pÄ ultraljud och tittat pÄ lill-grodden. JÀttesöt! Gled omkring som en liten fisk och flaxade med armarna och kliade sig pÄ nÀsan. Det Àr ju bara inte klokt. Sju centimeter lÄng. Jag tycker faktiskt jag fÄr för mig att jag kÀnner smÄ rörelser dÀrinne. Det kÀnns som ett mirakel. Och det Àr det ju ocksÄ. Kan inte lÄta bli att jÀmföra med förra gÄngen nÀr jag bara grÀt och grÀt och var mest ledsen och det blev liksom inte plats för nÄgot mirakel, det handlade mest om att klara sig igenom dagarna. Ni som följde min blogg pÄ gravid.se nÀr det begav sig vet vad jag menar.

I samband med ultraljudet tas blodprov; i kombination med ultraljudet rĂ€knas det sen fram hur sannolikt det anses vara att barnet har nĂ„got kromosomfel. En lĂ€kare visar hur sannolikheten att fĂ„ ett barn med Down’s syndrom ökar radikalt efter 35 Ă„r. NĂ€sta vecka fĂ„r jag provsvaren. Generellt sett har dock en kvinna i min Ă„lder (37), utan nĂ„gon annan vetskap om genetiska defekter etc i familjen, en chans pĂ„ 122, dvs 0,8%, att fĂ„ ett barn med Down's. Sen sĂ„g jag statistiken för fostervattensprov, om man nu vĂ€ljer att göra ett sĂ„dant: 0,5% risk för missfall! Skulle jag alltsĂ„ ta risken att förlora mitt barn för att vĂ€rja mig mot den dĂ€r 0,8% risken.....det kĂ€nns konstigt! All sĂ„n dĂ€r statistik tar naturligtvis udden av magiken: det blir kliniskt, vetenskapligt, praktiskt, avvĂ€gning av risker och sannolikhetskalkyler...I dagslĂ€get kĂ€nns det inte som jag vill göra nĂ„got fostervattensprov. PĂ„ nĂ„got sĂ€tt tror jag det Ă€r lĂ€tt att vaggas in i nĂ„gon form av falsk trygghet, som om ett positivt besked frĂ„n ett fostervattensprov garderar en mot allt som kan hĂ€nda ett barn. Bara för jag nu lĂ€st psykologi sĂ„ sitter jag inne pĂ„ en massa skrĂ€mmande statistik vad gĂ€ller mentala sjukdomar, dess Ă€rftlighet och hur sannolikt det nu Ă€r att man rĂ„kar ut för nĂ„got sĂ„nt. Och sĂ„nt skyddar ju inte alla fostervattenprov i vĂ€rlden mot. Nu sitter jag inte och rĂ€knar pĂ„ sĂ„nt varje dag, tro mig. Men jag fick mig en funderare nĂ€r jag lĂ€ste om riskerna för missfall vid fostervattensprov.

UltraljudslÀkaren kom fram till jag nog föder kring 7 november. F började genast svamla om nÄgon mÀssa dÀr han ska hÄlla föredrag den 11 november. SkÀmtar han? HÀr ska inte föredras nÄgonting, hÀr ska tas hand om tvÄ barn. Jo, men det var en vÀldigt viktig mÀssa. Det ska vi nog bli tvÄ om. Minns tiden efter förlossningen förra gÄngen och jag var inte sÀrskilt funktionell alltsÄ. Ville mest sitta still pÄ en kudde i köket alternativt ligga ner. Blödde som en gris och kunde knappt gÄ. Ska F hÄlla föredrag fÄr han ta med sig bÄda barnen.

IllamĂ„endet har kommit tillbaka. Satan ocksĂ„! Just som jag trodde jag hade mitt pĂ„ det torra. Började kĂ€nna mig piggare och sakta men sĂ€kert ”mig sjĂ€lv igen”. Som tur Ă€r Ă€r det inte lika illa som tidigare. Varför ska kvinnor mĂ„ illa nĂ€r de vĂ€ntar barn? Det finns ju ingen som helst evolutionĂ€r logik bakom det. Att man blir trött Ă€r förstĂ„eligt, man ska dra ner pĂ„ tempot, spara krafter till efter förlossningen, men att mĂ„ för taskigt i nio mĂ„nader kan vĂ€l inte vara bra för nĂ„gondera part? Stackars kvinnor som krĂ€kt sig igenom tvĂ„ graviditeter, det Ă€r vĂ€l inte sĂ„ sannolikt att de vill ha fler barn och det bidrar föga till mĂ€nniskoartens fortplantning. Om det nu inte skulle vara sĂ„ att det bara Ă€r de svagaste mĂ€nniskospillrorna som mĂ„r dĂ„ligt, att naturen vill sĂ€tta p för spridningen av just deras gener. I sĂ„ fall Ă€r det nog nĂ„n dĂ€ruppe som vill att familjen A/N ska nöja sig med tvĂ„ barn. Och i alla hĂ€ndelser fĂ„r vi fortfarande problem med fortplantningen, med tanke pĂ„ att det Ă€r en jĂ€kla massa vĂ€ntande mammor som mĂ„r tjuvtjockt.
Kategori : Karins Blogg | Postad Av : admin | Kommentarer[287] | Ćterspćrning [0]
 
1
Mar 2007 April 2007 May 2007
S M T O T F L
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30      
Kategorier
Karins Blogg[133]
Senast
Daddy loves his work
Dorian Grays portrÀtt
I vÀntans tider och sen de dÀr första helvetiska veckorna..
JÀmstÀlldhet och baseboll-pappor
Springbreak - what break?
En mammas stilla undran
En mammas sjÀlvplÄgeri
Problemet stavas B-O-Y
Jack Bauer och whiskey i var kvinnas hand
BacillskrÀck och perfect storm
Arkiv
September 2007[9]
Augusti 2007[10]
July 2007[10]
Juni 2007[12]
Maj 2007[14]
April 2007[11]
Mars 2007[14]
Februari 2007[8]
Januari 2007[12]
December 2006[10]
November 2006[11]
Oktober 2006[13]
Användar Lista
admin[134]
Sök
Syndication
Template theme : aura
Powered by myBloggie Copyright © 2004 2006
-- myWebland --